Danskere tilslutter sig prominente kunstnere, menneskerettighedsforkæmpere og tusinder af andre europæiske borgere I Paris i protest mod regeringens undertrykkelse af tankefrihed
ankefriheden er i fare, sagde den kendte skuespiller Kirstie Alley til repræsentanter fra medierne, som var samlet på en restaurant ved den berømte Bastille Plads i Paris den 23. oktober 2000. Alley’s ord, som blev støttet af musiklegenden Isaac Hayes - og efterfølgende blev videregivet og gav genlyd i aviser verden over - føjede sig til den internationale stemme, som er i stigning imod undertrykkelsen af menneskerettighederne i Frankrig.
Udenfor pressekonferencen havde 8000 mennesker samlet sig. Heriblandt en delegation på 100 danskere og bestående af medlemmer fra mange trosretninger inklusive scientologer, kristne, hinduer, muslimer og andre.
I følgeskab med prominente menneskerettighedsforkæmpere, var de, der havde samlet sig på Bastille Pladsen, kommer for at fordømme regeringens forsøg på at undertrykke ikke kun retten til tankefrihed men også ytringsfrihed, forsamlingsfrihed og religionsfrihed i Frankrig. Isaac Hayes, Kirstie Alley og andre kunstnere og meneskerettighedsforkæmpere underskrev en “Deklaration for personlig og åndelig frihed”, som fordømmer undertrykkelse af religiøse og andre fundamentale friheder i Frankrig.
De tusinder, som havde rejst fra hele Frankrig og fra hele Europa for at samles på Bastille Pladsen, holdt under pressekonferencen stand på pladsen i mere end 3 timer - det til trods for den skræmmende tilsynekomst af omkring 300 urobetjente, som dukkede op midt på eftermiddagen efter ordre fra de franske myndigheder.
“Hvis det er religion i dag, hvad vil det så være i morgen?,” spurgte Isaac Hayes. “Jeg siger til Frankrig: Praktiser det du prædiker og lev op til din forfatning. Du har været der og du ved hvordan det er. Vær ærlig. Vær reel.” Kirstie Alley tilføjede: “Vi bliver nødt til at sikre de juridiske, moralske og religiøse rettigheder i dette store land, fordi de er uvurderlige for verdens kunstnere.”
Den muslimske leder i Frankrig, Abdelkader Rhamani udyrket stærk vrede over at blive nægtet retten til at gennemføre et demonstrationstog igennem byen, og han beskrev det som en krænkelse af ytringsfriheden.
Lederen af den Keltisk Katolske Kirke, doktor Eric Dietrich og den franske 1999-vinder til det europæiske melodi grand prix, sanger Nayah talte om diskrimination i Frankrig, og om nødvendigheden af at komme det ekstremistiske politiske klima til livs for at genskabe grundlæggende menneskerettigheder og demokratiske værdier. Irving Sarnoff, præsident for De Forenede Nationers Venner, sammenlignede de undertrykkende foranstaltninger fra de siddende franske regeringsembedsmænd med McCarthy æraen i De Forenede Stater, som han selv oplevede på første hånd.
Den franske regering anses nu af internationale menneskerettighedsorganisationer for at være den mest ekstremistiske og undertrykkende i Vesteuropa overfor religiøs frihed. 15 medlemmer af Europarådets parlamentariske forsamling udstedte en erklæring til Frankrig om at respektere menneskerettighederne og om at efterforske de rapporter, der fremkommer om religiøs diskrimination.
(For mere information besøg www.religioustolerance.net)
|