|
Initiativ til offentlig uddannelse
At reel og simpel information om stoffer er værdsat, ses tydeligt af den respons foreningen “Sig Nej til stoffer, Sig Ja til livet” har fået igennem de seneste år på sine kampagner. Foreningen har delt små gratis brochurer ud, der indeholder faktuel information om stoffers indhold, og hvad der sker, når man indtager dem.
Unge medlemmer af foreningen opfordrer andre til ikke at tage stoffer ved at informere dem om stoffernes farer. De vil gerne gøre det helt klart for andre unge, at stoffer ikke er løsningen på noget som helst.
Foreningen “Sig Nej til stoffer, Sig Ja til livet” startede i Danmark i 1991, og den blev startet på initiativ af medlemmer af Scientologi Kirken. Den første forening af slagsen startede i Schweiz for cirka 10 år siden, og nu er der foreninger over det meste af Europa.
At Scientologi Kirken sponsorerer kampagnen er en naturlig følge af, at scientologerne som gruppe er stoffrit. Scientologi kirker giver åndelig vejledning og tilbyder uddannelse, der effektivt fjerner de bagvedliggende årsager til, at folk overhovedet tager stoffer, og de organiserer og støtter uddannelse om stoffer og forebyggelseskampagner over det meste af verden.
Kirkens medlemmer støtter også det velanskrevne narkoafvænningsprogram, Narconon, der har over 70 centre i 29 lande. Programmet har en uovertruffen succes rate på 75% i forhold til langtidsafvænning. Narconon bruger udelukkende den narkoafvænningsmetode, som humanisten L. Ron Hubbard har udviklet, og Narconon har verdens største afvænningscenter, der er lokaliseret i Oklahoma i USA. L. Ron Hubbard er også grundlægger af Scientologi religionen, men Narconon programmet er ikke-religiøst og tilbyder sin hjælp til alle.
Praktisk information og rådgivning
Foreningens mest effektive våben i kampen mod brugen af stoffer i Danmark er hæfter og brochurer, der informerer unge og voksne om farerne ved stofferne. Hæfterne, der oprindeligt blev produceret af “Sig Nej til stoffer” foreningen i Geneve og Lausanne om marihuana, ecstasy og heroin, forklarer simpelt og med illustrationer, hvad disse stoffer består af, hvad de gør, og hvordan de skader den enkelte.
Hundrede tusinder af disse hæfter er blevet uddelt som en public service i mange europæiske lande og i Canada, og foreningen udgiver også brochurer om andre emner vedrørende stoffer, og der bliver løbende udarbejdet nye. Hæfterne er blevet mere og mere efterspurgte hos forældre, lærere, politifolk, ungdomsorganisationer og andre. De forskellige “Sig Nej til stoffer” foreninger modtager hver uge takkebreve og positive tilbagemeldinger om, hvordan hæfterne bliver anvendt. Forældre kan fortælle om hæfternes positive indflydelse på børn; teenagere giver udtryk for, at de ikke længere vil lade sig narre til at tage “weekend”- stoffer.
I foråret 2000 blev de første 65.000 eksemplarer af et af disse hæfter trykt på dansk. De blev uddelt over sommeren under koncerter, festivaler, udenfor diskoteker og rundt omkring i gaderne. Hæftet er så populært, at der ikke var flere tilbage efter nogle få måneder, og det er siden blevet genoptryket to gange, så der på nuværende tidspunkt er der blevet uddelt over 175.000 hæfter.
...........................
man må gøre en stor indsats for at få indført meningsfyldt uddannelse og forebyggelse
...........................
|
|
“Det er svært at have dem på lager ret længe,” siger Christine Astrupgaard. “Der er konstant positive tilbagemeldinger og forespørgsler om at få flere.”
Astrupgaard kunne også fortælle om en kommunal embedsmand fra et socialkontor, som ønskede 3000 hæfter.
Hun fortalte også om en mor, som ringede for at være sikker på, at hæftet bliver uddelt på alle skoler, “fordi det simpelthen burde være alle steder”. Hendes søn havde fået hæftet til en festival, og da han kom hjem, mødte han en af sine venner, der overvejede at tage ecstasy, efter at han havde hørt historierne fra andre venners weekend fester. Sønnen fik sin ven til at læse “Sig Nej til stoffer” hæftet om ecstasy, og vennen ændrede mening. “Den slags er det hele værd”, sagde Astrupgaard.
Antallet af hæfter, der bliver spurgt om, viser tydeligt, at hæftet opfylder et behov. Astrupgaard kunne fortælle, at stort set dagligt er der unge mennesker, der ringer ind for at få flere hæfter. “En dag kom tre unge studerende ind, med en fotokopi af bagsiden af hæftet og spurgte, om det ville være muligt at få et helt eksemplar”. “Et par dage tidligere havde de haft besøg af en tidligere stofmisbruger på skolen. Han fortalte dem, at de skulle lade være med nogensinde at prøve at eksperimentere med “smarte” weekend stoffer såsom ecstasy. Det eneste materiale ex-narkomanen havde med sig, var et eksemplar af vores hæfte. Han ville ikke give sit eneste eksemplar væk, men de fik en kopi af bagsiden af vores hæfte, med vores navn og adresse, så de selv kunne henvende sig.”
Forebyggelse er den eneste løsning
Informationshæftet om stoffer bliver løbende uddelt af foreningens medlemmer på tværs af Danmark. De frivillige gør en ekstra indsats i forbindelse med store festivaler, som f.eks. Århus Festuge. Da Festugen løb af stablen sidste år, var der adskillige unge mennesker, der forny ligt var døde efter at have taget ecstasy. Festuge Avisen besluttede sig til at gøre ecstasy til avisens tema, og “Sig Nej til stoffer” foreningen blev tilbudt at ecstasy hæftet om ecstasy kunne blive lagt ind som et tillæg til avisen.
Da der næsten ikke var flere eksemplarer af hæftet tilbage, donerede trykkeren et genoptryk til lejligheden, således at den vigtige informationskampagne til de unge ikke blev afbrudt. Medlemmer fra “Sig Nej til stoffer, Sig Ja til livet” foreningen ses hyppigt på gaden i København og andre danske byer. De er i gang med at forberede flere hæfter om andre stoffer, der vil blive trykt i 2001.
“Det mest effektive middel, vi har til at gøre noget ved stofproblemerne blandt unge, er at fortælle sandheden - give dem faktuelle oplysninger om stoffer, og hvad stoffer gør. Samtidig med at vi gør, hvad vi kan for at begrænse de skader, der er sket, er det vigtigt at forstå, at udelukkende information og uddannelse vil redde dette lands fremtid i det lange løb”, sagde Astrupgaard. “Det er op til de sociale myndigheder, kirkerne, skolerne og forældrene at gøre det, uanset hvor mange love, der bliver vedtaget. Forebyggelse er den eneste virkeligt effektive kur”.
For at få flere informationer om “Sig Nej til stoffer, Sig Ja till livet” – foreningen, eller for at få flere eksemplarer af hæftet, kontakt venligst
Sig Nej til stoffer, Sig Ja til livet
Gl. Kongevej 3-5, 1.
1610 København V
tlf.: 33 55 77 77
|
|