På flugt fra loven
Selv om de er de mest højrystede, er Brooks og Prince langt fra de eneste i Trust'en som har helliget sig til had og fanatisme mod medlemmer af Kirken.
...........................
Ved at udelade kendsgerningerne om Trust’en er avisen gået over stregen og har ladt enhver hæderlig standard bag sig.
...........................
|
|
En anden i samme klike er Keith Henson. Han er et af de oprindelige medlemmer af Trust'ens Rådgivende komit.... En jury i Californien fandt i maj 2001 Henson skyldig i lovovertrædelser, efter at han har fremsat trusler om vold mod scientologer. Henson flygtede til Canada efter sin dom, men blev senere fængslet af de canadiske immigrationsmyndigheder. Han er i øjeblikket i Toronto, hvor han venter på en afgørelse i sin immigrationssag, og han har forbud mod at komme nærmere end 30 m fra en Scientologi Kirke. Henson er blevet finansieret af Minton og hans Trust.
Der er også et andet medlem af Trustens rådgivende komit..., der er flygtet fra loven, og som nu bor i Canada. Det er Gerry Armstrong, der også bliver finansieret af Minton og Trust'en. Han er dømt to gange for at udvise foragt for retten i Californien for 14 overtrædelser af et polititilhold, og Armstrong flygtede ud af landet for at undgå at komme i fængsel.
“Den mest berygtede Nazist”
En anden, der er involveret i og finansieret af Trust'en, er anarkisten Arnie Lerma, et erklæret medlem af Liberty Lobby, en organisation grundlagt og kontrolleret af højre-ekstremisten Willis Carto. Ifølge Simon Wiesenthal Centret er Carto “den mest berygtede Nazist i verden.” Lerma har offentligt støttet Cartos anti-semitiske udgydelser, og Lerma påstår, at han har Cartos og hans bevægelses “fulde støtte.”
Når man tænker på det niveau af had, fanatisme og vold, som Trust'en tilhængere udviser, er det temmeligt foruroligende, at nogen journalist kan finde på at portrættere en samling af sådanne typer som troværdige kilder. Alligevel lykkes det at sælge hele denne sag til redaktør Erik Bjerager.
At gøre det er at gøre KDs læsere en bjørnetjeneste. Det ville være rart at vide, at penge, der bliver betalt for upartisk og fordomsfrit journalistisk arbejde, går til netop det – og ikke til fanatiske udgydelser fra en samling fanatikere i en sidegade.
Ved at udelade kendsgerningerne om Trust'en er avisen gået over stregen og har efterladt enhver hæderlig standard bag sig.
“Ekspert” til leje
En anden af de kilder, der bliver brugt i Kristeligt Dagblads artikelserie rejser et separat problem for avisen.
Måske i et forsøg på at give historien lidt højere journalistisk anstændighed, var der i en af artiklerne et interview med professor Stephen Kent. Hvad Kristeligt Dagblad undlod at nævne er, at Kent, til trods for sine akademiske titler, er en ~betalt ~“ekspert” for Trust'en.
I dette tilfælde nedgør Kents “ekspertudtalelse” Rehabiliteringprojekt Programmet (RPF). Det er et program udelukkende for medlemmer af Kirkens religiøse orden, Sø Organisationen, og Kents udtalelser i den sammenhæng er gentagne gange blevet pillet ned af piedestalen af andre udenforstående observatører. (RPF er et program, hvor man studerer Scientologi-skrifter og modtager åndelig vejledning en del af dagen, mens der udføres lettere konstruktionsopgaver eller havearbejde resten af tiden. Det er en livsstil ikke ulig den i andre religiøse ordener i andre verdensreligioner. Medlemmer af Kirken, som har deltaget i programmet, kan fortælle om den store gavnlige virkning, de har oplevet programmet have i deres liv.)
Forskere, der faktisk har set programmet på første hånd og har interviewet folk, der har deltaget i programmet, har fordømt Kent for at sælge sit udsagn og for kun at have lyttet til fordomsfulde og fjendtlige kilder.
Fællesnævner
Fællesnævneren for alle Kristeligt Dagblads kilder og deres urigtige historier er ganske enkelt penge - stræben efter rigdom snarere end sandhed.
Den ubønhørlige, negative drejning i Kristeligt Dagblads dækning af Scientologi illustrerer, hvad der sker, når et nyhedsmedie lader sig påvirke af særinteresser.
Scientologi er en verdensomspændende religion, der har kirker, missioner og grupper i næsten 150 lande. Millioner af menighedsmedlemmer benytter sig af læren til at forbedre deres egen livskvalitet såvel som andres. Scientologi-religionen er anerkendt af domstole, af respekterede religionsforskere og offentlige myndigheder, hvoraf de seneste er Sverige og Syd Afrika.
Scientologer bidrager i deres lokalområde. Kirker over hele Europa sponserer en bred vifte af sociale programmer, som f.eks. kampagner imod brugen af stoffer, der hjælper børn og andre til ikke at blive lokket til at tage stoffer og komme ud i misbrug. (Se artiklerne om dette emne andre steder i bladet.)
Men en så positiv historie ville ikke have tjent formålet om at skabe kontrovers og sensationer.
Og journalisten ville ikke have være nødt til at rejse til den anden side af kloden for at interviewe en halv snes medlemmer af denne fanatiske gruppe, som er villig til at komme med præcis det avisen ønskede at høre.
En sådan artikel ville have indeholdt den virkelige historie om Scientologi, og nyheder, der er relevante for danskerne. Men det var tydeligvis ikke det, Kristeligt Dagblad var interesseret i.
|