Een oproep voor Mensenrechten
Een vijf weken durende atletische tocht brengt de boodschap van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens in negen Europese landen.
![]() Atleten legden 4.000 km af, te voet, per fiets, en op andere manieren om het bewustzijn in verband met mensenrechten te verhogen in negen landen van Europa, inclusief België. |
Spoedig vernamen de burgers dat dit team deel uitmaakte van een buitengewone sportieve tocht van 4000 km door negen landen. Doel was bijdragen tot het bewustzijn van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en het belang van haar toepassing voor iedereen.
De Multathlon voor Mensenrechten 2002 (Multathlon = verschillende sportdisciplines), die lopen, fietsen, zeilen, roeien, rolschaatsen en paardrijden omvatte, bracht haar boodschap van Mensenrechten naar Rusland, Finland, Zweden, Noorwegen, Denemarken, Duitsland, Nederland en België om daarna af te sluiten in Frankrijk, het land waar de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens ondertekend werd.
Deze vijf weken durende krachttoer, georganiseerd door de Scientology-kerk, door de Internationale Vereniging voor Mensenrechten en Verdraagzaamheid en door Vrienden van de Verenigde Naties, is een vervolg van de sinds 1998 jaarlijkse Europese Marathon voor Mensenrechten. Zoals bij de vorige marathons werd er in elk land, buiten de kerngroep van zes Multathlon atleten en het zeskoppige bijstandsteam, een groep van lokale sportmensen gevoegd om de groep tot in het volgende land te begeleiden. De vrijheidsfakkel, die bij de start van de Multathlon in het Russische St Petersburg op 16 juli 2002 werd ontstoken, werd aan elke grens overgedragen aan atleten van het volgende land. Atleten en organisatoren droegen tijdens hun tocht een grote gelofte-verklaring voor mensenrechten mee, die langs de route door ambtenaren en hoogwaardigheidsbekleders werd ondertekend.
De belangrijkste boodschap van de Multathlon betrof de kinderen. De atleten deelden aan hen het boekje “Wat zijn Mensenrechten?” uit, dat speciaal voor hen werd geschreven en geïllustreerd. Bedoeling was om de nieuwe generatie te doen begrijpen dat er geen enkele reden bestaat voor discriminatie of schending van de mensenrechten (zie ook naar art. op pagina 3).
“Vandaag staan we tegenover een mondiale situatie die in vele opzichten vergelijkbaar is met deze van 1948, toen de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Parijs de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens verkondigde,” aldus Leisa Goodman, Directeur Mensenrechten voor de Scientology Kerk Internationaal, die in Europa was voor de start van de historische tocht. “De Verklaring is belangrijker en relevanter dan ooit. Enkel door een vernieuwd engagement ten aanzien van de rechten kunnen wij de gevaren afwenden die de wereld bedreigen en onze kinderen een tijd van vrede, voorspoed, vrijheid en recht verzekeren”.
|