De Weg aar Geluk is een gids voor beter leven gebaseerd op het gezond verstand.
Het bevat 21 gedragsregels om succesvol in een moderne wereld te leven. Het volgende, gedragsregel 18, is hier opgenomen; anderen zullen in toekomstige uitgaven van Vrijheid worden gepubliceerd.
Er zijn meer dan 55 miljoen exemplaren van het boek over de hele wereld verspreidt.
erdraagzaamheid is een goede hoeksteen voor het opbouwen van menselijke
relaties. Wanneer men de bloedbaden en het lijden beschouwt die religieuze
onverdraagzaamheid tijdens de hele geschiedenis van de mens en ook in onze tijd
veroorzaakt heeft, kan men zien dat onverdraagzaamheid sterk tegen het
voortbestaan ingaat.
Religieuze onverdraagzaamheid betekent niet dat men niet zijn eigen overtuigingen kan uiten. Het betekent dat het ondermijnen of aanvallen van de geloofsovertuiging van een ander altijd snel tot moeilijkheden leidt.
Filosofen hebben al sedert de tijd van het oude Griekenland met elkaar geredetwist over de aard van God, de mens en het universum. De meningen van gezaghebbende bronnen komen en gaan. Op het moment zijn de filosofieën genaamd “het mechanisme” en “het materialisme” (die tot het oude Egypte en Griekenland teruggaan) in de mode: ze beweren dat alles materie is en zien over het hoofd dat hun verklaringen van de evolutie, hoe mooi deze ook zijn, toch niet uitsluiten dat er meer factoren in het spel kunnen zijn, die wellicht alleen maar gebruik maken van zaken als de evolutie. Het zijn tegenwoordig de “officiële” filosofieën en ze worden zelfs op scholen onderwezen. Ze hebben hun eigen dwepers die de overtuigingen en religies van anderen aanvallen: het resultaat kan onverdraagzaamheid en strijd zijn.
Als zelfs de meest briljante geesten sedert de vijfde eeuw voor Christus of eerder nooit in staat zijn geweest het eens te worden over religie of antireligie, is het een strijdperk voor mensen, waar men maar beter uit kan blijven.
In deze zee van strijd is één helder principe naar voren gekomen: het recht om te geloven wat men wil.
“Vertrouwen” en “geloof” geven zich niet persé over aan logica: er kan zelfs niet worden verklaard dat ze onlogisch zijn. Geloof en logica kunnen ver uit elkaar liggen.
Het advies dat men een ander op dit gebied kan geven, is het veiligst als het eenvoudig het recht handhaaft te geloven wat men wil. Het staat iemand vrij om met zijn eigen overtuigingen naar voren te komen voor aanvaarding. Iemand loopt risico wanneer hij probeert de overtuigingen van anderen geweld aan te doen, en nog veel meer wanneer hij anderen aanvalt en probeert kwaad te doen vanwege hun geloofsovertuigingen.
De mens heeft sedert het ontstaan van zijn soort grote troost en vreugde gevonden in zijn religies. Zelfs de “mechanist” en “materialist” van tegenwoordig doen sterk denken aan de priesters van vroeger, wanneer ze hun leer verbreiden.
Mensen die nergens in geloven zijn nogal meelijwekkend. Men kan hen zelfs iets geven om in te geloven. Maar wanneer ze geloofsovertuigingen hebben, respecteer die dan.
De weg naar het geluk kan een strijd worden wanneer men de geloofsovertuigingen van anderen niet respecteert.
L. Ron Hubbard
Grondlegger |