Vertegenwoordigers van de mensenrechten, religieuze afgevaardigden en beroemdheden keuren onderdrukking van geloofsvrijheid af
Duizenden burgers uit Frankrijk en de rest van Europa en beroemdheden waaronder Kirstie Alley en Isaac Hayes keurden een aantal maanden geleden op de Bastille het Franse extremisme tegen religie af. |
eer dan 8.000 scientologen, Christenen, Hindoes, Moslims en anderen, waaronder
wereldberoemde artiesten en prominente voorstanders van de mensenrechten hebben
op 23 oktober vreedzaam tijdens een bijeenkomst voor religieuze vrijheid in
Parijs gedemonstreerd. Het evenement dat door de Scientology kerk werd
gecoördineerd, werd gehouden uit protest tegen de vervolging van religieuze
minderheden door de regering in Frankrijk.
De samenkomst op de Bastille vond plaats na een 2.000 kilometer lange marathon voor de mensenrechten die in Brussel begon en door heel Frankrijk liep, en die door het Europese kantoor voor de Mensenrechten van de Scientology kerk werd georganiseerd. Veertien atleten, die Frankrijk, Duitsland, de Verenigde Staten, Canada en Israël vertegenwoordigden, begonnen op 19 september in Brussel bij het Paleis van de Belgische Koning op een route die hen door meer dan 100 Franse steden zou nemen (zie de kaart op deze bladzijde).
Bij elke stopplaats informeerden de renners en de organisatoren van het evenement de burgers van de voortdurende pogingen van een handjevol extremistische politici om de democratische vrijheden in de Franse republiek te ondermijnen. Zij drongen aan op de ondersteuning van de Franse Constitutie, van de Franse Verklaring van de Rechten van de Mens en van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Duizenden burgers en tientallen gemeentefunctionarissen ondertekenden een “Proclamatie van de Rechten van de Mens” die de Verenigde Naties verzocht de religieuze discriminatie in Frankrijk te onderzoeken.
De noodzaak voor de boodschap voor de mensenrechten is nooit groter geweest.
Ironisch genoeg weigerde, slechts één werkdag voor de samenkomst op de Bastille, het Parijse Hoofd van de Politie, Philipe Massoni, toestemming te geven voor een openbare mars van “La Place de la Bastille” naar “La Place de la République” en voor een bijeenkomst die op die laatste plek zou worden gehouden als besluit van de marathon voor de mensenrechten. Deze locaties waren door de organisatoren van het evenement uitgezocht omdat een paar dagen eerder het Hoofd van de Politie plotseling de bestaande goedkeuring voor de mars en de bijeenkomst op een andere Parijse locatie had ingetrokken.
Functionarissen van de Scientology kerk en anderen protesteerden tegen deze flagrante schending van burgerlijke vrijheid; functionarissen van de kerk beschreven dit als “onderdrukking met voorbedachten rade, bedoeld om maximaal grievend ongemak te veroorzaken en om Franse burgers hun grondwettelijke rechten van vrijheid om samen te komen en van vrijheid van meningsuiting te ontzeggen, uitsluitend en alleen vanwege hun godsdienst”. De kerk in Parijs heeft gerechtelijke stappen ondernomen waarbij ze machtsmisbruik als reden heeft aangevoerd.
“Het is al erg genoeg dat de Franse regering tegen religieuze minderheden is opgetreden”, citeert de Associated Press de Eerwaarde John Carmichael die in Parijs het Internationale Mensenrechten- en Interkerkelijk kantoor vertegenwoordigde. “Nu proberen ze ons ook nog ervan te weerhouden gehoord te worden. We zullen echter niet tot zwijgen worden gebracht.”
Beroemdheden spreken zich uit
Op een persconferentie die in een restaurant op “La Place de la Bastille” werd gehouden, spraken de musici Isaac Hayes en Doug E. Fresh en de actrices Kirstie Alley en Anne Archer zich uit tegen de schendingen van fundamentele democratische rechten. Ze ondertekenden ook een “Verklaring van Persoonlijke en Spirituele Vrijheid” die de onderdrukking van religieuze en andere fundamentele vrijheden in Frankrijk veroordeelt.
Panelleden voor een rechtbank die het bewijs van schendingen van de mensenrechten in het land horen, zijn onder andere Anne Archer (boven) en grondlegger van de Vrienden van de Verenigde Naties, Irving Sarnoff. |
Terwijl de persconferentie aan de gang was, verzamelden duizenden mensen die vanuit heel Frankrijk en heel Europa waren gekomen zich vreedzaam op het plein van de Bastille, waar ze meer dan drie uur bleven.
“Onze vrijheid van denken ligt onder vuur”, zei Alley. “We moeten de wettelijke, morele en religieuze rechten van dit grootste land zeker stellen, omdat ze van onschatbare waarde zijn voor alle artiesten ter wereld”.
Hayes voegde daaraan toe: “Als het vandaag religie is, wat zal het dan morgen zijn? Ik zeg tegen Frankrijk: breng in praktijk wat u predikt en leef in overeenstemming met uw grondwet. U heeft het al eens meegemaakt en u weet hoe het is. Wees eerlijk. Wees reëel.”
Moslimleider Abdelkader Rhamani sprak zich verontwaardigd uit over dat hem het recht op het houden van een mars werd geweigerd; hij beschreef het als een schending van de vrijheid van meningsuiting. Jacques Dubreuil, leider van de Keltische Katholieke kerk, Dokter Eric Dietrich en de Franse winnaar van het Eurovisie Songfestival van 1999, zanger Nayah, spraken van discriminatie in Frankrijk en van de noodzaak het huidige extremistische politieke klimaat te overwinnen en fundamentele mensenrechten en democratische waarden te herstellen. Irving Sarnoff, president van Vrienden van de Verenigde Naties, vergeleek de onderdrukkende behandeling van de huidige Franse regeringsfunctionarissen met het McCarthy tijdperk in de Verenigde Staten, wat hij uit de eerste hand heeft ondervonden.
De Franse regering wordt nu door internationale mensenrechten organisaties als de meest extremistische en onderdrukkende regering met betrekking tot religieuze vrijheid in West-Europa beschouwd. Vijftien leden van de parlementaire vergadering van de Raad van Europa hebben een beroep op Frankrijk gedaan om de mensenrechten te respecteren en om rapporten over religieuze discriminatie te onderzoeken. Er is ook een petitie van 40 religieuze minderheden bij de president van de vergadering van de Raad van Europa ingediend die de steun van de Raad vraagt bij het teniet doen van een onderdrukkend wetsvoorstel dat op dit moment voor de Franse senaat ligt. Op 3 oktober heeft het Comité van Internationale Relaties van het Huis van Afgevaardigden van de Verenigde Staten unaniem een resolutie aangenomen die Frankrijk bekritiseert voor haar intolerantie ten opzichte van een grote hoeveelheid religieuze minderheden. (Zie overeenkomstige artikelen in deze uitgave.)