e Scientology kerk heeft in maart 2001 een beroep gedaan op de Verenigde Naties om tussen beide te komen voor wat zij “een campagne van intimidatie en pesterij” door de Belgische autoriteiten noemt, met als mikpunt haar Belgische kerkleden en haar Europese kantoor voor de Mensenrechten. De kerk heeft de Belgische regering beschuldigd van het leiden van een politiek gemotiveerd “onderzoek” om het scientologen onmogelijk te maken hun religie in België uit te oefenen.
Als bewijs hiervoor voert de kerk de inbeslagneming aan van duizenden vertrouwelijke religieuze materialen die uitsluitend voor priesters zijn en die van essentieel belang zijn voor de geestelijkheid van de kerk. Hoewel kerkleden en de kerk deze materialen terugvroegen heeft Jean-Claude Van Espen, de Brusselse rechter die het bevel gaf, dit geweigerd.
|
De internationale mensenrechten advocaat William C. Walsh, gevestigd in Washington, D.C., heeft een 16 bladzijden tellende aanklacht ingediend bij de V.N. Ambassadeur voor de Mensenrechten en de Speciale Rapporteur voor Vrijheid van Religie of Geloof. Hij schreef in de aanklacht dat “de acties van België om duizenden beoefenaars van Scientology te belemmeren in hun recht op het uitoefenen van hun geloof volledig in strijd is met de hoofdprincipes van de Verenigde Naties”.
Omdat het “onderzoek” al meer dan drie jaar lang aan de gang is terwijl er geen aanklacht wegens wandaden is ingediend, schreef Walsh bovendien: “het mikpunt van dit ’onderzoek’ is zonder gepast proces door de pers berecht en veroordeeld, door onjuiste en onbewezen, beschuldigende verklaringen over schuld die bovendien pijnlijk nauwgezet door ’lekken’ in de regering zijn vervaardigd”.
Hij suggereert ook dat het Europese Kantoor van de Mensenrechten van de kerk in Brussel tot mikpunt werd gekozen als vergelding voor haar uitgesproken kritiek op Belgische en Franse schendingen van de mensenrechten. (Zie ook De Politiek van Onverdraagzaamheid)
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Naties en internationale mensenrechten organisaties hebben zowel de Belgische als de Franse regeringen herhaaldelijk bekritiseerd voor hun schendingen van de mensenrechten. Een persbericht van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa in Washington D.C. heeft de Belgische regering beschuldigd van het aannemen van “antireligieuze beleidsregels”.