“Er KAN iets aan gedaan worden”
Dit motto heeft zich vertaald in grootschalige hulpacties bij noodsituaties. Het pastorale werk van Scientology is het meest bekend geworden vanwege de inzet op Ground Zero.
Pastoraal werkers van Scientology verlenen hulp bij rampen, zoals de aanval op het World Trade Center in New York, de orkaan Mitch in Nicaragua, de bosbranden in Australië, de overstromingen in Hongarije. Doorgaans helpen pastoraal werkers echter gewoon in hun omgeving bij ziekte, verwonding, geestelijke problemen, moeilijkheden bij studie, relatieproblemen, enz.
|
De zorgen over oorlog en terrorisme, de achteruitgaande economie, het toenemend gevoel van onveiligheid en het alom heersende drugsgebruik hebben het algehele welzijn verminderd.
Het pastorale werk van Scientology kan in allerlei situaties waarin mensen hulp nodig hebben, een uitkomst bieden. Dit werk is erop gericht de geestelijke waarden in de samenleving te versterken en hulp te bieden daar waar dit nodig is.
De pastoraal werkers leren een veelvoud aan vaardigheden, die allemaal gebaseerd zijn op principes van de Scientology religie, om een ander in verschillende situaties te kunnen helpen. Zo’n situatie kan zijn een ongeluk of ziekte, de schok van een verlies, een conflict, leerproblemen, enz.
Eén van de meest gebruikte hulpmiddelen hierbij is de zogenaamde ‘assist’, een hulpmiddel om verlichting te geven bij lichamelijke en geestelijke pijn, trauma en stress. Het vervangt geen medische behandeling, maar is gericht op het geestelijke aspect van pijn en andere problemen.
Een ‘assist’ kan iemand helpen sneller over een verwonding heen te komen, sneller van een operatie te herstellen, of kan helpen het genezingsproces van ziekten te bevorderen.
Een ‘assist’ kan ook worden gedaan om mensen sneller over geestelijke problemen heen te laten komen zoals slecht nieuws, conflicten op het werk, een vastgelopen relatie, enz.
De ‘assist’ werkt volgens het principe dat tijdens een verwonding, ziekte of emotionele pijn of shock, een persoon de neiging heeft zich mentaal terug te trekken van het verwonde gebied of de omgeving waarin hij of zij gewond of getraumatiseerd was geraakt. Door nu de persoon weer terug in communicatie met zijn lichaam en de omgeving te brengen, kan de persoon sneller herstellen van een verwonding, trauma, emotionele shock of wat dan ook.
Een ‘assist’ kan thuis worden gedaan, maar ook op het werk, op straat, of waar dat dan ook maar nodig is.
Nederland
Duizenden Nederlanders hebben afgelopen jaar zelf zo’n ‘assist’ kunnen ervaren, toen zij een bezoek brachten aan de gele tent die door Europa toerde. Deze Europese campagne was bedoeld om mensen (vrijblijvend en gratis) kennis te laten maken met het pastorale werk van Scientology.
Zo trok de gele tent op het Mercatorplein in Amsterdam vele bezoekers, die geholpen konden worden met allerlei verschillende kleine en grote problemen van het leven.
“Ik voelde lichamelijke en geestelijke stilte,” zei een bezoeker die een ‘assist’ had ontvangen. “Het voelde als een geestelijke communicatie.”
“Ik kreeg een assist die zeer ontspannend werkte,” zei een ander. “Ook andere zaken zijn geweldig, zoals het programma om drugsgebruikers te helpen.”
“Ik wil de pastoraal werkers vanuit de grond van mijn hart danken voor deze geweldige assist,” zei een vrouwelijke bezoeker. “Het heeft mijn mentale en fysieke gesteldheid veranderd. Ik voel me herboren. Dank jullie wel!”
Netwerk
De pastoraal werkers, zoals die in Nederland, vormen een wereldwijd netwerk dat in 1976 in Zuid-Afrika is begonnen. Op dit moment zijn er wereldwijd zo’n 15.000 vrijwilligers.
Het netwerk van pastoraal werkers is opgezet door de grondlegger van Scientology, L. Ron Hubbard, om het verval van geestelijke waarden tegen te gaan.
Mensen van welke geloofsovertuiging dan ook kunnen zowel hulp van een pastoraal werker van Scientology ontvangen, als zelf leren hoe zij die hulp kunnen geven aan anderen.
Meestal zijn pastoraal werkers actief in hun eigen omgeving, waar ze zieken en gewonden helpen, kinderen helpen bij hun leerproblemen, mensen helpen conflicten op te lossen, mensen helpen van de drugs af te komen, enz.
De laatste vijftien jaar zijn pastoraal werkers van Scientology vooral in beeld geweest bij natuurrampen, oorlogsgeweld en de aanval op het World Trade Center in New York.
Ground Zero
Een team van zo’n 800 pastoraal werkers heeft de reddingswerkers op Ground Zero dag-in-dag-uit bijgestaan om het buitengewoon zware werk wat zij deden te verlichten, door het aandragen van warm voedsel en andere benodigdheden, maar vooral door de brandweerlieden en politiemensen geestelijke hulp te geven.
“De organisatie, de zorg en de toewijding van jullie pastoraal werkers was exceptioneel, en zeer zeker gewenst, en zal nog lang herinnerd worden door diegenen die hun hulp ontvingen,” schreef het hoofd van de New Yorkse politie nadien. “Ik kan de pastoraal werkers niet genoeg bedanken.”
Rampen
Teams van pastoraal werkers zijn actief geweest in het door oorlog verwoeste Bosnië, in het door een aardbeving getroffen Turkije en in het door een vloedgolf verwoeste Papoea Nieuw Guinea.
Toen de vulkaan Nyiragongo in Congo in januari 2002 uitbarstte, waarbij 60 meter brede rivieren van lava door de stad Goma stroomden, werden er 150 pastoraal werkers uit dat land en het naburige Rwanda gemobiliseerd om de ongeveer honderdduizenden dakloos geworden mensen te helpen.
Toen overstromingen vorig jaar delen van Oost-Europa en Duitsland verwoestten, hielpen honderden pastoraal werkers in eigen land met het leggen van zandzakken in de overstromingsgebieden, het geven van ‘assists’ aan de reddingswerkers en het organiseren van de opvang van evacuees.
De honderden mensen die de gijzeling in Moskou, vorig jaar, hebben overleefd, zijn onder de autoriteit van het Ministerie van Binnenlandse Zaken door pastoraal werkers geholpen met het verwerken van de shock, het trauma en het verlies van dit gijzelingsdrama.
Doorgaans echter, zijn pastoraal werkers van Scientology te vinden in hun eigen om-geving waar ze mensen helpen die hun hulp vragen bij ziekte en een heel scala aan andere problemen. Het motto ‘er KAN iets aan gedaan worden’ is op deze wijze al ontelbare keren waar gemaakt.
|