Ett upprop för Mänskliga Rättigheter
Sofia Jakobsson spelar flöjt. Ett vikingaskepp fraktade Multathlonteamet. Stig Jonell från Amnesty International talade. Foto: Sonia Björnänge |
En fem veckors symbolisk resa sprider budskapet om FNs Deklaration för Mänskliga Rättigheter i Sverige och ytterligare åtta nationer på kontinenten.
Människor vände sig om och tittade på den färgstarka grupp av cyklister som kom till Stockholm den 20 juli. Med de europeiska flaggor och den fackla de bar var det uppenbart att detta inte var någon vanlig grupp cyklister.
Som människorna snart fick veta var detta team en del av en extraordinär tour som går 4.000 km genom Europa med syftet att öka medvetenheten om FNs Deklaration för Mänskliga Rättigheter och vikten av att den tillämpas överallt.
Multathlon 2002 för Mänskliga Rättigheter (multathlon betyder flera sporter), som inkluderar löpning, cykling, segling, paddling, ridning eller att man åker inlines, kommer att ha fått ut sitt budskap i Ryssland, Finland, Sverige, Norge, Danmark, Tyskland, Holland och Belgien innan det avslutas i Frankrike.
Denna femveckors prestation, som organiseras av Scientologi-kyrkan, Föreningen för Mänskliga Rättigheter och Tolerans och Förenta Nationernas Vänner är en följd och upprepning av Europeiska Maraton för Mänskliga Rättigheter som organiserats varje år från 1998 till 2001.
Konventionen är viktigare än någonsin
I varje land ansluter sig lokala deltagare till huvudgruppen, som består av sex deltagare och ett sex-mans supportteam, och ledsagar dem till nästa land. Vid varje gränsövergång lämnar de över frihetsfacklan, som tändes officiellt vid starten i Sankt Petersburg den 16 juli.
Från Ryssland forsatte Multathlondeltagarna till Helsingfors, varifrån de åkte med båt till Sverige. De anlände senare till Logårdstrappan nedanför slottet med vikingabåten Hektor, med symbolen för fred, en duva, mitt på ett stort segel. En flicka, klädd i klänning av medeltida modell, stod på kajen och spelade flöjt och en grupp bestående av fyra flickor sjöng sedan svenska folkvisor a capella och välkomnade så Multathlonteamet när de steg i land bärandes frihetsfacklan.
I dag möter vi en situation i världen som i mångt och mycket påminner om 1948, när FNs generalförsamling skapade Deklarationen för Mänskliga Rättigheter i Paris sade Gullevi Almgren från Scientologikyrkan i Stockholm, som välkomnade Multathlonteamet till Sverige.
Deklarationen är viktigare än någonsin. Enbart genom ett förnyat engagemang i de rättigheter den representerar kan vi avvärja de faror som hotar världen i dag och säkerställa fred, välgång, frihet och rättvisa för våra barn.
Stig Johnell från Amnesty International och Bhante Medhayo från Buddistiskt Centrum i Järfälla vände sig till folksamlingen på kajen, båda betonande vikten av att vakna upp inför innebörden av de mänskliga rättigheterna. De mänskliga rättigheterna måste tillämpas i världen sade Stig Johnell från Amnesty.
Ett viktigt budskap till ungdomar
Under hela resan bär Multathlonteamet och deras medhjälpare med sig en budkavle för Mänskliga Rättigheter som representanter från offentliga myndigheter och andra dignitärer som de möter under resan inbjuds att underteckna.
Det starkaste budskapet under Multathlon rör barnen, därför distribueras en liten broschyr Vad är Mänskliga Rättigheter? som är skriven och illustrerad speciellt för barn och som beskriver FNs Deklaration. På detta sätt hjälper broschyren den nya generationen att tidigt i livet förstå att inget kan rättfärdiga diskriminering av eller brott mot dessa rättigheterna.
Vid kajen i Stockholm fanns barn som representerade föreningen Ungdomar för Mänskliga Rättigheter och de läste valda artiklar ur deklarationen.
Efter att ha cyklat genom Stockholm och mött flera offentliga personer vid Stadshuset och Polishuset fortsatte Multathlonteamet till Västerås den 21 juli, där de mötte vikarierande kommunalrådet Mats Eriksson som välkomnade dem i Stadshuset och bjöd på mat och förfriskningar. Han skrev under budkavlen och uttryckte sin uppskattning för detta initiativ.
Nästa anhalt var Örebro: Här samlades teamet på Stortorget där vår historiske frihetskämpe Engelbrekt står staty. Tommy Henningsson från Örebro kommun anslöt sig till teamet och skrev under budkaveln.
Jag stöder aktiviteter som den här. Budskapet är internationellt, om något, sade Hennigsson.
Teamet gjorde sedan ett besök i Norge och kom tillbaka till Sverige efter ett par dagar. Första anhalt var Strömstad och ett möte med kom styrelseledamot Uno Nilsson (s). Han är också verksam i barn - och ungdomsverksamheten i kommunen.
Vidare till Göteborg: Upp längs Kungsportsavenyn kom de - teamet längst fram bärande facklan med 150 personer från olika religiösa samfund och människorättsgrupper efter sig - där fanns sikher, buddister, medlemmar av Falun Gong, mormoner, en pingstpastor, indianer och andra. Medan de närmade sig Poseidon, symbolen för Göteborg, välkomnade artister dem med en sång, som följdes av tal av representanter från de olika grupperna.
Efter Göteborg stannade teamet i Falkenberg, Varberg och Halmstad och mötte bl a kommunalrådet Bengt Ekberg (s) i Halmstad.
Touren i Sverige var därmed över och med lycka-till-önskningar forsatta färden mot Danmark och vidare till födelseplatsen för FNs Deklaration för Mänskliga Rättigheter, Paris. Ankomst 20 augusti.